Suportul European de Integrare a Profesioniștilor din Educația Adulților în Sistemul Penitenciar (EIS ALP) este un parteneriat dinamic și inovator care urmărește dezvoltarea educației în penitenciarele din întreaga Europă. Experiența noastră cu inițiativele LLP (Proiecte referitoare la Învățarea de-a lungul vieții) de succes în ceea ce privește educația în detenție (individuală și în colaborare), a arătat că “veriga lipsă”, spre un sector cu adevărat dezvoltat este formarea specifică a educatorilor și instruirea pentru predarea în penitenciare.
Un studiu atent arată că atât la nivel european cât și național, nu există o abordare coerentă a ceea ce este un educator din penitenciar, care sunt competențele cheie și cum să ajute cei mai buni profesioniștilor din educația adulților pentru a deveni unul. Prin urmare, acceptăm provocarea de a arăta că o combinație de instituții publice și organizații private, poate transforma o profesie potențial dezavantajată într-o calificare de succes și plină de satisfacții prin furnizarea de resurse adaptate prin inițiative comune și de colaborare.
Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestui consorțiu este prezența organizațiilor în contact direct cu utilizatorii finali ai EIS ALP: Profesioniștii din Educația Adulților. Instrumentele pe care le dezvoltăm, implementăm și evaluăm, ca parte a proiectului abordează diferite niveluri de educație a deținuților într-un cadru de învățare de-a lungul vieții. Cheia pentru profesioniști eficienți în educație care lucrează în sistemul penitenciar este să lucrăm cu educatorii chiar înainte ca aceștia să intre în sistem. În consecință, va fi furnizat un profil al competențelor cheie și ne propunem să ducem educatorii pentru adulți “obișnuiți” într-o călătorie de descoperire în a deveni educatori de penitenciare care se pot auto-evalua și dezvolta în continuare. Materialele suport pentru integrare vor completa cursurile de formare, resursele virtuale și strategiile manageriale de îmbunătățire spre un progres important în profesionalizarea educației corecționale.
Ne vom baza munca pe intervenția participativă a părților interesate în identificarea problemelor și soluțiilor, astfel încât în loc de o abordare de parteneriat unilateral urmăm principiile de bună guvernare.
Mai mult decât atât, utilizarea pozitivă a diferențelor dintre cele 5 țări membre implicate și acoperirea geografică largă sunt esențiale pentru politica de succes și dezvoltarea practică. Rezultatul final va fi: deținuți mai bine educați, cu șanse mai mari de reintegrare cu succes.
Proiectul a fost conceput cu o strategie de dezvoltare durabilă, care poate oferi un model UE, nu doar prin rezultatele sale, ci și prin modul de abordare managerială responsabilă.
Website: www.eisalp.eu