Tel: 0040722 709 292 - Mail: contact@cpip.ro

Diacen

Diacen

Proiectul DIACEN isi propune sa arunce lumina asupra educatiei pentru adulti desfasurata in mediul penitenciar (vazuta ca fiind diferita de educatia pentru munca sau de pregatirea profesionala), asupra modului in care experienta educatiei pentru adulti va produce beneficii pentru toate partile implicate in procesul de pregatire pentru eliberare, ca si in cel de reintegrare.

La nivel practic, aceasta inseamna cresterea nivelului de colaborare, in interiorul inchisorilor intre diferitii actori (sociali), dar si intre penitenciare si comunitatile locale, pentru a se asigura continuarea educatiei oferite in detentie si dupa eliberare.

Pentru a construi impreuna o solutie aparte/specializata pentru reintegrare, proiectul DIACEN beneficiaza de un parteneriat intre organizatii din 5 tari europene diferite- Romanaia, Portugalia, Polonia, Olanda si Italia, toate aducand experientele lor diferite si expertizele proprii. Parteneriatul este un amestec echilibrat ce reflecta realitatile educatiei penitenciare la nivel national si European.

Metoda de lucru propusa in proiect si, in acelasi timp ideea sa inovatoare, e centrata pe DIALOG. DIACEN porneste de la ideea ca dialogul este o metoda puternica de livrare a educatiei pentru adulti. Construirea unei comunitati printr-o interactiune autentica poate reduce semnificativ rata de recidiva a celor ce au savarsit o infractiune. Detinutii au nevoie de un program de pregatire in vederea liberarii prin care toate partile implicate se intalnesc si construiesc impreuna o solutie, conform motto-ului: “Nimic din ceea ce este pentru mine nu se intampla fara mine”.

Elemente ale unui program de pregatire pentru eliberare a celor aflati in detentie se organizeaza in jurul uramtoarelor idei:

  • Inchisoarea ca si mediu de invatare.
  • Personalul educativ, asistenta sociala, paza, detinutii si comunittaea locala se aseaza la aceeasi masa si stabilesc o cale de reintegrare pentru fiecare detinut in perioada premergatoare liberarii.
  • Un cadru European si o metoda construita cu expertiza a 5 state membre si a parteneriatelor.
  • Metode pentru dezvoltare comunitara si consultari pentru politica publica ce surprind avantajele comunitatilor locale, pregatindu-le sa primeasca fostii detinuti sis a constientizeze capacitatile si nevoile lor.

DIACEN activities are focused on perspective transformation, changing in perceptions, attitudes, and world-view that are more likely to be truly transformative and lasting.
Activitatile DIACEN se directioneaza catre perspectiva de transformare, de schimbare a perceptiilor, a atitudinilor si a viziunilor despre lume care sunt cele mai aproape de schimbari reale si durabile.

At large, the activities will maximize all participants’ human potential and expand their sense of humanity.
Si mai mult, activitatile vor dezvolta potentialul uman si vor intari sentimentul umanitar al tuturor participantilor.

www.diacen.eu