Tel: 0040722 709 292 - Mail: contact@cpip.ro

MOBi

MOBi

Tot astfel ca si alte proiecte ale CPIP, in ideea de a  crea legaturi intre institutii si comunitate, proiectul MOBI a fost conceput pentru a raspunde unor nevoi crescande referitoare la incluziunea sociala a fostilor detinuti. Este o idee ce propune abordari inovatoare pentru reducerea distantei existente intre societate, in general, si Sistemul de Justitie Penala, in particular, prin intermediul educatiei pentru adulti. In acest sens, proiectul e in concordanta cu Erasmus+ prioritate orizontala referitoare la incluziune sociala.

Este general acceptat ca infractorii constituie un grup uman care se  confrunta cu o dubla excludere: prima, datorita situatiei lor de a fi scosi din societate prin detentie, situatie care creaza goluri ce duc la aparitia mai multor piedici si, in al doilea rand, datorita stigmei legate de conditia de detinut. Mai mult de atat, multi dintre cei condamnati intra in sistemul de justitie de pe o pozitie deja dezavantajata, datorata contextului lor particular, asa cum au aratat cercetarile.

Metodologiile dezvoltate in proiect privesc:

  • Munca simultana cu detinutii si cu societatea civila pentru a combate stereotipurile preexistente si discrimanarea (de ambele parti), prin deconstruirea judecatilor de valoare gresite si imbratisarea unei gandiri critice, imbogatind in acelasi timp capitalul social.
  • Colectarea, prin aplicarea practicilor deschise si inovatoare, intr-o era digitala, de informatii despre perceptiile adultilor asupra Sistemului de Justitie Penala si reintegrarea sociala a delincventilor, subiecte decisive pentru reducerea riscului de recidiva si utilizarea unor modalitati speciale de invatare. Proiectul incearca sa se adreseze cat mai multor oameni si pentru aceasta propune dezvoltarea ICT: unelte de evaluare online si de asemenea training pentru educatori in vederea implementarii de b-learning
  • Elaborarea de recomandari si de strategii motivationale care sa incurajeze adultii care au un nivel scazut de abilitati sau calificari, de a dezvolta si imbunatati nivelul de alfabetizare, calcul si aptitudinile digitale. Proiectul propune o interventie multimodala care sa mobilizeze pe toti cei implicati in proiect sa isi concentreze atentia asupra factorilor de desistare a infractiunilor. Este prioritar sa privim fiecare persoana din societate ca pe o resursa care sa ofere recomandari si sa motiveze delincventii sa nu repete comporatmentul infractional. Aceasta se va putea produce prin mai buna informare a societatii asupra Sistemului de Justitie Penala, asupra nevoilor delincventilor cand sunt liberati din inchisori, pentru a face posibil urmarirea cazului in intregul sau. Societatea are nevoie sa inteleaga ca joaca un rol central in motivarea si ghidarea delincventilor liberati pentru a putea benficia de posibilitatea de a-si imbunatati nivelul de alfabetizare, calcul si aptitudini digitale.

E constatat faptul ca infractorii poarta un stigmat cand sunt liberati si le lipseste suportul din partea societatii civile. Desi programele din inchisori s-au dezvoltat si continua sa se imbunatateasca astfel incat sa raspunda nevoilor criminogene ale infractorilor si s-au facut pasi mari de catre structuriloe sistemului de justitie penala, dezvoltandu-se sau implementandu-se sectiunile de probatiune care supravegheaza infractorii dupa liberare, nevoia pe care o adreseaza MOBI este aceea a societatii proactive.

Pentru aceasta MOBI tinteste catre crearea unui context de colaborare prin care atat inchisorile cat si societatea sa se implice la o munca in comun, facand din reintegrare un process de invatare continua atat pentru infractori cat si pentru societatea civila.

Proiectul intentioneaza sa dezvolte un curs de profesionalizare privind intelegerea din partea comunitatii asupra reabilitarii si reintegrarii (ex)infractorilor, rupand lantul riscului la recidiva si al excluderii sociale.

MOBI propune punerea sub lupa a unor intrebari care ne privesc pe toti: cum noi, societate civila, contribuim la transformarea fiecarui (ex)delincvent? Care sunt perceptiile societatii asupra fostilor infractori? Dar a sistemului de Justitie Penala? Si, mai mult, care este rolul ei in reintegrare? Chiar mai departe: poate invatarea continua generata in cadrul societatii civile sa influenteze procesul de reintegrare a detinutilor?

De fapt, daca ne uitam mai bine, societatea civila inca nu e pregatita sa reduca potentialul infractional al celor care se afla in detentie. MOBI propune o regandire a rolului fiecarei personae din cadrul acestui process, stimuland responsabilitatea sociala a mai multor sectoare (public, privat&ONG).

www.mobi-initiative.org