Tel: 0040722 709 292 - Mail: contact@cpip.ro

Words Are Stones

Words Are Stones

In zilele noastre, intensificarea utilizarii internetului ca si mijloc de comunicare, la care se adauga anonimitatea de care se bucura uzul de internet, a facut posibila prolifierarea activitatilor animate de ura, cum ar fi cele de hartuire si de expresie manifesta a urii, care pe moment nu se afla sub incidenta prevederilor legale/ sau se afla intr-o stare incipienta de incriminare.

Cum retelele sociale au devenit instrument de raspandire a xenofobiei, urii, a abuzurilor impotriva minoritatilor si asupra minorilor, a crescut si nevoia de a combate comentariile online cu continut agresiv. Asupra acestor aspecte se concentreaza proiectul.

Asa cum s-a spus anterior, limbajul agresiv online care incita la violenta si ura, e din ce in ce mai ingrijorator, si constituie in prezent sursa principala a incidentelor infractionale care instiga la ura. Astfel ca rolul fatetelor/platformelor (de ex. Google, Facebook, Twitter) in anihilarea limbajului agresiv este astfel o chestiune centrala, iar dialogul cu sectorul IT (companii, actori, profesionisti) in privinta modului in care trebuie abordat limbajul agresiv online trebuie sa devina mai eficient.

Proiectul isi organizeaza astfel obiectivul principal in jurul ideii de combatere a rasisimului si discriminarii in forma lor de expresie a urii si a limbajului agresiv online prin utilarea tinerilor strategi/manageri de retele sociale, a bloggerilor, a activistilor online, a utilizatorilor de youtube si a tinerilor in general cu competentele necesare pentru a recunoaste si a combate aceste incalcari ale drepturilor omului. Filozofia proiectului porneste de la ideea ca spatiul online este un spatiu public in care drepturile omului se aplica tot astfel ca si in restul zonelor sociale.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

 • Colaborarea cu tinerii strategi/manageri de retele sociale, cu bloggerii, cu activistii online, cu utilizatorii de youtube pentru a dezvolta competente si mijloace pentru a actiona in spiritul drepturilor omului in spatiul online.
 • Motivarea tinerilor in a discuta si a actiona impotriva discursului agresiv online si a crea astfel o retea de 100 activisti pentru dreptruile omului impotriva rasismului si a discriminarii.

Prin proiect se urmareste ca:

 • Sa se dezvolte cunoasterea relatiilor dintre limbajul agresiv offline-online prin actiunile tinerilor strategi/manageri de retele sociale, a bloggerilor, a activistilor online, a utilizatorilor de youtube bine instruiti in apararea dreptrurilor omului online si in a gera “trolls” , “cei plini de ura”, postarile/discutiile instigatoare la ura.
 • Sa se constientizeze de catre tineri problema pe care o prezinta limbajul agresiv, constientizare care se va produce prin prin metode aparte ale proiectului.
 • Tinerii, prin directa lor implicare in campanie, vor contribui la securizarea spatiului virtual al internetului si pentru colegii lor de generatie.
 • Tinerii strategi/manageri de retele sociale, bloggeri, activisti online, utilizatori de youtube care au fost deja instruiti vor deveni traineri la nivel national pentru a declansa un proces de instruire in cascada si a mobiliza si implica un numar tot mai mare de actori implicati pe teren si de tineri.

Intentia proiectului este de a:

 • Construi expertiza in sfera monitorizarii limbajului agresiv online.
 • Spori cunoasterea relatiilor dintre limbajul agresiv proliferat offline-online.
 • Dezvolta cunostintele, deprinderile si atitudinile participantilor necesare promovarii si protectiei dreptruilor omului in spatial virtual.
 • Motiva si determina participantii sa actioneze impotriva limbajului agresiv online.
 • Contribui la guvernarea democratica a internetului si a crea un spatiu public mai sigur prin mobilizarea tinerilor in apararea drepturilor omului online.
 • Clarifica si de a face aplicabil spatiului online notiunea, dimensiunea si forma limbajului agresiv online ca si amenintare la ceea ce reprezinta cultura drepturilor omului.
 • Implica tinerii in a contribui la guvernarea proceselor de pe internet si in a face internetul un spatiu mai sigur pe care tinerii s ail poata accesa.

Aspecte inovatoare ale proiectului tin de modul in care este abordata combaterea rasisimului si a discriminarii sub forma limbajului instigator la ura. Dincolo de organizarea de cursuri de pregatire pentru   tinerii strategi/manageri de retele sociale, bloggeri, cu activisti online, utilizatori de youtube, proiectul introduce metode aparte care privesc:

 • Abordarea globala si inclusiva a multiplelor categorii de participanti la proiect in modul de compozitie a focus-grupurilor si a clasleor participante la cursuri.
 • Profesionalizarea profesionistilor cu munca menita sa exploreze cazuistica europeana, reusite si nereusite din practica existenta.
 • Platforma cu implicare a societatii pentru a spori rapiditatea invatarii si a implicarii pe proiect.
 • Invatare sociala, invatare prin comparatie in ce priveste ceilalti participant.
 • Crearea rolului de “ally”, un actor activ in raportarea si implementarea recomandarilor despre modul de gerare a limbajului agresiv online.

Premiul pentru combaterea limbajului instigator la ura pentru diseminarea celor mai bune practici prin participarea utilizatorilor si a actorilor-cheie.